Spar penger på boliglån – kjøp grønn bolig

Det kan lønne seg å tenke miljøvennlig nå du skal kjøpe eller bygge bolig. De fleste banker tilbyr såkalte grønne boliglån, der rentene er på sitt billigste. bankene gir også lån med lave renter for de som vil utføre energieffektiviserende tiltak på boligen de allerede har.

Hva er en grønn bolig?

Hva bankene anser som grønn bolig varierer en smule, men hovedtrekkene er de sammen. Du kan vanligvis få bankens grønne boliglån dersom leiligheten eller huset er i energiklasse A eller B (skalaen går til G). Jo mer energieffektiv boligen er, desto bedre energikarakter får den. Et såkalt passivhus vil kvalifisere til energiklasse A.

For at boligen skal være mest mulig energieffektiv, må den være tett og ha god isolasjon, samt ha systemer som reduserer behovet for levert strøm, for eksempel varmepumpe og solcelleenergi.

Forskjell på behov og forbruk

Klassifiseringen sier bare noe om hvor stort energiforbruk boligen trenger. For eksempel betyr karakteren A at boligens energibehov er maksimum 99 kwh per kvadratmeter, der maksimum 30% av oppvarmingen kommer fra elektrisk og fossilt brennstoff. Hvor mye energi som faktisk brukes, er helt opp til den som bor der.

Billigere boliglån

Om boligen er miljøvennlig nok, og møter bankens krav, kan rentene på boliglånet bli merkbart bedre. Vi kan se på et eksempel.

Hos DNB er den nominelle renten på et grønt boliglån per i dag (mai 2019) på 2,54%, på et lån inntil 85% av boligverdien. Dette er bankens beste tilbud, men som også kan fås dersom du er førstegangskjøper mellom 18 og 34 år. Bankens øvrige rentetilbud er fra 2,90% for lån inntil 75% av boligens verdi, helt opp til 3,34% for boliglån under 2 millioner som er inntil 85% av boligverdien.

Rentene er altså de laveste, selv om belåningsgraden er på det maksimale (85%).

Andre variasjoner av grønt boliglån

Det finnes lokale sparebanker som faktisk tilbyr null i renter det første året på et grønt boliglån, for eksempel Sparebank1 på Østlandet (sjekk på Finansportalen, så finner du flere eksempler). Dette gjelder da for inntil 250 000 av lånet. Deretter trappes rentene opp i 3 år, men med kun 0,6% per år, slik at du ender opp med nominelle renter på 1,8%. Dette vil du kunne få i inntil 10 år, før lånet får ordinære betingelser.

Slike varianter finnes det flere av, alt ettersom hvilken bank du henvender deg til. Konklusjonen er uansett den at du kan spare mye i lavere renter på å kjøpe en miljøvennlig bolig.

Grønt lån til oppussing og oppgradering

De fleste banker yter også rimeligere lån til utbedring av boliger, dersom tiltakene er energisparende. Ofte gis da de samme betingelsene, som om du skulle lånt til å kjøpe boligen.

Det kan bli enda bedre økonomisk om lånet går til tiltak som ENOVA gir tilskudd til. Typiske eksempler er når du forbedrer isolasjonen i tak, yttervegger, vinduer og dører, samt grunnmur.

Bygge selv

Byggelånene er normalt ganske mye dyrere enn lån til kjøp av eksisterende boliger. Men, dersom du bygger miljøvennlig, vil de fleste banker gi deg grønt byggelån. Lånet blir deretter konvertert til vanlig boliglån, fortsatt med grønne betingelser, etter at huset står ferdig.

De totale besparelsene, når vi inkluderer det faktum at du også sannsynligvis kommer til å spare mye penger på lavere fyringsutgifter, kan bli svært høye over tid.